0D8A6234.jpg

Cotechino med linser er tradisjonell italiensk festmat til jul og nyttår. Også i det gamle Roma var Cotechino på menyen i den årlige offerfesten for grøde og velstand. Linser ble betraktet som et tegn på overflod. Å spise en porsjon Cotechino før midnatt den siste dagen, skulle bringe lykke og velstand i det nye året.

Derfor var det vanlig å gi en lærveske full av disse belgfrukter med håp om at de kunne forvandles til dyrebare gullmynter. Med tiden utviklet denne tradisjonen seg og Cotechino ble en popular rett som bøndene vanligvis spiste med grønnsakssuppe (minestrone).

Den første omtalen av cotechino kom i 1745, og den første oppskriften dukket opp året etter. Betydningen som cotechino har i dag skyldes faren til det italienske kjøkkenet Pellegrino Artusi, som i sitt enorme arbeid, "Vitenskap på kjøkkenet og kunsten å spise godt", snakker om den berømte "Cotechino Fasciato"

INGREDIENSER 4 personer

  • Laurbær 3 blader

  • Salt

  • Svart pepper

  • Olivenolje ekstrajomfru 4 ss

  • Cotechino fra Felloni Spekehus ca. 650g

  • Tørkede linser (eller linser i boks) 300 g

  • Seller 1 stk

  • Gulrot 1 stk

  • Løk 1 stk

FORBEREDELSER

Kok opp en stor kasserolle med vann og la Cotechinoen (med innpakningen på) ligge i kjelen på lav temperatur (ca. 80-90 grader) i 3 timer. Kutt gulrot, stangselleri og løk i terninger og stek dem i en kasserolle med olivenoljen. Grønnsakene skal ikke bli brente så pass på temperaturen og når de blir myke er det på tide å tilsette linsene.

IMG_3681.jpg
IMG_3687.jpg
0D8A6190.jpg

Dekk linsene med vann og kok opp etter anvisning på linsepakken. Ta Cotechinoen ut av innpakningen når den er ferdigkokt og kok sammen med linsene i 5 minutter til. Skjær Cotechinoen i tykke skiver og server over linsene i et langt serveringsfat.

Buon Appetito!

Tips: Hvis du har dårlig tid til å lage oppskriften, men ikke ønsker å gi opp Cotechinoen din med linser, kan du bruke linser i boks og koke Cotechinoen i posen natten før.


Il cotechino è il protagonista del cenone di Capodanno. Prenota il cotechino qui:

Comment